keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Pohdintaa rodusta...

Ominaispiirteet
Novascotiannoutaja on erittäin reipas, valpas ja päättäväinen. Monilla niistä on hieman surumielinen ilme, kunnes ne pääsevät työhön, jolloin niiden katse muuttuu keskittyneeksi ja innostuneeksi. Työskennellessään koira liikkuu nopeasti ja syöksähtelevästi pää miltei selkälinjan tasolla ja runsashapsuinen häntä jatkuvassa liikkeessä.
Jos mietitään näyttelyitä, nyt on vuoden suurin näyttelyturnee takana jäin pohtimaan asioita. Eikö rotumääritelmän tule näkyä myös näyttelykehässä? Mietin mihin pyrimme, millä tavalla haluamme tollereitamme esitettävän. Millainen tolleri on kehässä rotutyyppillinen? Kuuluisiko kehässä näkyä keskittynyt ilme tai häntä heilua kuten tollatessa? Omalle koiralle toisin iloisempaa häntää ja eteenpäin pyrkivää kevyen näköistä liikettä, kera kauniin selkälinjan. Sellaiseksi miellän tollerin!
Eturaajat
Lavat lihaksikkaat, lapaluut viistot ja tiiviit, niin että selvä säkä liittyy kauniisti lyhyeen selkään. Lapaluu ja olkavarsi miltei samanpituiset. Kyynärpäät tiiviit, ne eivät saa kääntyä sisään eivätkä ulos, ja ne liikkuvat suoraan rungon myötäisesti. Eturaajat yhdensuuntaiset, suorat ja vahvaluustoiset. Ranteet vahvat ja hieman vinoasentoiset. Käpälät keskikokoiset, tiiviit ja pyöreät, varpaiden välissä selvä ihopoimu (räpylä). Varpaat kaarevat ja polkuanturat paksut. Kannukset voidaan poistaa.
Runko
Rintakehä syvä, kyynärpäihin ulottuva. Kylkiluut kaarevat. Selkä lyhyt ja suora, ylälinja tasainen, lanne vahva ja lihaksikas. Runko ei saa olla tynnyrimainen eikä litteä. Vatsaviiva nousee kohtuullisesti.
Tätä pohdin myös, eturaajat on olennaisesti osa koiran liikkumista. Mitä tapahtuu jos koiralla on liian suora lapa? Sehän vaikuttaa eturaajan liikkeeseen. Ranteet, vahvat jolloin koiran etupää kestää rankemmankin työskentelyn... Lyhyt selkä, tällä hetkellä näkyy paljon pitkiä selkiä jolloin koiran lihakset ei jaksa kantaa, näin ollen paikat kipeytyy ja näin ollen koiran huolto on tärkeää. Hyvässä kunnossa oleva aikuinen koira kantaa itsensä kauniisti, ylälinja suorana. 
Liikkeet
Liikkeissä yhdistyy voima, jäntevyys ja eloisuus. Etuaskel on pitkä ja takaraajan työntö voimakas. Käpälät eivät saa kääntyä sisään- eivätkä ulospäin, raajat liikkuvat yhdensuuntaisesti. Vauhdin lisääntyessä raajat siirtyvät samalle Iinjalle (yksijälkisyys) ylälinjan pysyessä suorana.
Loppujen lopuksi, oman koirankin näyttelytreenaaminen on mennyt väärään suuntaan. Erehdyttävästi olen hakenut hillittyä esiintymistä mutta kun luen rotumääritelmää, eihän siinä ole missään kohtaa puhuttu hillitystä tollerista. Itse ihannoin iloista ja eteenpäin pyrkivää liikettä. Se että koira näyttää nauttivan liikkumisesta ja se ettei se väsähdä helposti! Häntää unohtamatta, muistan tämän vuoden Tampere KV:ssä yhden uroksen joka jäi mieleeni. Seisoessa koira heilutti taukoamatta häntäänsä ja katsoi esittäjää että mitä tehdään? Se oli ilo silmälle!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti